Buurtmoestuin

Dit jaar was een zeer goed jaar voor de buurtmoestuin. De oogst was goed, we hadden veel aanloop van buurtbewoners. De meeneem-otheek blijft goed gevuld door alle giften van wijkbewoners. Ook hebben we een aardig centje verdient aan de verkoop op de rommelmarkten. Wij willen graag de bewoners bedanken die ons de spullen schenken voor de verkoop.

Wij kunnen aan het einde van het seizoen terug kijken op onze enorme "oogst". 

Letterlijk: Rucola, veldsla, kropsla, tricolore, radijsjes, peterselie, (knol)selderie, veel soorten tomaatjes, spercieboontjes, soepbonen, snijbonen, bietjes, peulen, meiknolletjes, brocolli, zomerwortels, winterwortels, savooiekool, chinese kool, aubergines, puntpaprika's, paprika's, dille, thijm, kervel, basilicum, spruitjes, boerenkool, rode kool, bieslook, oostindische kers(de bloem), ui, prei, hysop, kaal knopkruid, handjevol, bramen, zwarte bessen, witte frambozen, appels, aarbeien, oranje en flespompoenen, rozenbottels.      

Deze zijn verwerkt in de volgende bereidingen: Chutney(rozenbottels), pesto, kervelsoep, tapenade, pompoensoep, courgettesoep, aardbeiengebak, kruidenthee.  

Er zijn verschillende wandelgroepen geweest die even bij onze tuin zijn komen kijken.

En er zijn veel buurtbewoners die even aankomen of even mee komen helpen.

Goed bezochte maandagavondopenstellingen. Hier stond de gezelligheid voorop maar er werd ook volop getuinierd aan de tafels. En er werd regelmatig oogst uitgedeeld. Zo ook op de donderdagochtend.  Tijdens kennen en gekend bijeenkomsten aan de aanwezige talenten oogst uitgedeeld. De wijze van verdeling van de oogst bijgesteld zodat ook een deel van de oogst gebruikt kon worden door degene die in de tuin werken en voor degene die deze buurtmoestuin (mede) mogelijk hebben gemaakt.

 

2015

De werkgroepleden kunnen terugkijken op een leuke teambuilding bij familie School samen met de wijkcommissie. Leerzame en leuke teambuilding in Haaren, samen met andere samentuinders. Enorme samenwerking met mensen uit de wijk rondom vrijwilligersdag NLdoet en veel schenkingen van o.a. tegels, stenen en planten voor in de borders.

Leuke burendag met eerste keer een samenwerking van de buurtmoestuin met N.S.O. de Horizon. Hierbij mochten we de aanwezige kinderen van de Horizon en kinderen uit de buurt wat leren over het belang van insecten door ze samen bezig te laten zijn rondom dit onderwerp. Loop maar eens langs de school aan de achterkant. Daar staan twee insectenhotels in hun (na)school(se)tuin. Ook zijn er door de kinderen hier bloembollen gepland. 

Heb je zin eens een kijkje te komen nemen? Er staat een bord bij de ingang waarop je kunt zien wanneer we er zijn. Met de wintertijd stopt de maandagavondopenstelling maar zullen we zoeken naar een ander vast moment van inloop.

We hebben een zeer actieve werkgroep buurtmoestuin die samen een plan hebben bedacht om het braakliggend stuk grond naast het wijkgebouw in te richten als buurtmoestuin.
En wel op een zeer geslaagde manier kunnen we nu wel zeggen.

Door eerst tijdens nl doet aan de slag te gaan om de grond moestuinklaar te maken werd er gestart met de aanleg.
Met bakken op hoogte en zeer veel giften uit de omgeving konden ze aan de slag.
En wat is het een plaatje geworden.

Delen